Nyheter

Fargerik tekstilkunst til Galleri-utstilling

Tekstilkunstner Åse Frøyshov kommer til årets Galleria med ei rikholdig og fargerik utstilling. Inspirasjonen tar hun fra naturen og i det siste også fra Mosjøen-området.

- Jeg har vært i Mosjøen flere ganger etter at min ene datter flyttet dit og jeg har vært oppe i Helgelandstrappa to ganger. Tidligere har jeg bodd i Harstad og følte derfor en viss tilknytning til Nord Norge fra før, sier Frøyshov.

Gjennom ei lang karriere har hun bodd og arbeidet både uten- og innenlands, men de siste årene har hun slått seg ned på heimplassen, Hamar.

På grunn av corona-epedemien var det lenge uvisst om det ble noe av utstillingen og Galleria, men nå er det klart: Mosjøen kunstforening står bak invitasjonen og leder Nina Wika er meget forøyd med at Åse Frøyshov kommer med ei rikholdig tekstilutstilling, som har fått tittelen ”Havlandet”.

- Vi håper og tror at mange fra distriktet og norske turister setter stor pris på denne og andre utstillinger under Galleria sier Wika. Hun har selv sett bilder av vevde tepper og andre arbeider fra tekstilkunstneren og er imponert over de fargesprakende motivene.

Mye arbeid ligger bak utvelgelse av garn og farger før store og små kunstverk er ferdig i veven. (Foto: Åse Frøyshov)

Litt unorsk

Åse Frøyshov har alltid vært tiltrukket av sterke farger i sine arbeider og følte seg derfor litt unorsk som kunstner. Det gjorde hun også det da hun studerte ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. (Tidligere hadde hun gått ved Danmarks Lærerhøjskole vev og Hamar lærerskole).

- Men hvis vi drar ut til Bygdøy og ser på de gamle teppene og tekstilene, kan en konstatere at fargene er sterkt bleket. Opprinnelig ble det brukt meget sterke farger i det som ble vevd på gårdene, sier Frøyshov, som dermed slår fast at skarpe farge ble brukt også tidligere.

Åse Frøyshov ved veven med ett av sine mange fargerike tepper. (Foto: Ella Fiskum)

Mange utsmykkinger

At hennes arbeider har falt i smak, viser lange lister over utsmykkingsoppdrag, utstillinger og omtaler i bøker og tidskrifter.

Blant mange kjente utsmykkinger er det store veggteppet ”Fanfare” som dekker en hel vegg ved Nordnorsk Musikkonservatorium, sceneteppet i Olavshallen, vegtepper i flere offentlige bygningar og kirker og i private bygg.

Hun er spent på å komme til Mosjøen og Galleria med sine arbeider.

- Blir det en stor utstilling?

- Jeg har med meg flere arbeider enn det er plass til i 2. etasje i Jacobsenbrygga, men vil tilpasse utstillingen etter forholdene. Det største teppet, er et som tidligere ble kjøpt av Sparebank1 og plassert i bankens lokale i Sandnessjøen. Nå er det tatt ned, etter endringer der og jeg får låne det til utstillingen, forteller Frøyshov.

Med seg til utstillingen i Mosjøen har hun også silketrykk, som er utgitt i et begrenset antall, trykket i Frankrike.

Både hun og Nina Wika i Mosjøen kunstforening er spent og gleder seg til åpningen av Galleria og av utstillingen 4. juli.

Leder i Mosjøen kunstforening, Nina Wika gleder seg til å åpne døra på Jacobsenbrygga 4. juli og ønske velkommen til tekstilkunstner Åse Frøyshov med utstillingen «Havlandet». Hun håper på mange besøkende. (Foto: Anne-Kristine Bastholm)

Av Anne-Kristine Bastholm


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.