Nyheter

Litt som fremmede mennesker

- Bildene mine er litt som fremmede mennesker. Det er lett å haste videre når du møter noe som ikke er helt likt det du kjenner fra før.

For å bli kjent med nye mennesker må du stoppe opp og slå av en prat. Slik er det også med nye bilder, sier Linda Oloey Johannessen. Foto: Hans Petter Haraldsen

- Slik sett er årets Galleria-tema, ”Samtaler”, spot on for meg og mine bilder, sier Linda Oloey Johannessen.

Mosjøen kunstforening har invitert Linda Oloey til årets kunstfestival med sine ”Visuelle Rytmer”. Linda bor og arbeider i Larvik, og har fast utstilling i Galleri Steinbrakka i Stavern. Hun har utdannelse fra Accademia di Belle Arti og fra Scuola libera del nudo, Firenze, Italia. Linda er ansatt i kulturskolen i Larvik og deltar fast i opplæring av skoleelever på kunstens område.

- Jeg liker å få tilskueren til å assosiere, og dermed få oss til å akseptere nye komposisjoner som ikke alltid er etterspurt og satt i system. Det er lett å få assosiasjoner til landskap i bildene mine, men jeg maler ikke landskapsbilder. Det er dynamiske bilder som du ikke blir fort lei ved at du ser nye ting hele tiden – du finner nye bilder i bildet, sier Linda.

- Som mennesker har vi en tendens til å snu oss bort og haste videre når vi møter mennesker som er litt annerledes, en slags fremmedfrykt. Slik er det også med kunst. Mitt håp er at vi som tilskuere i møte med nye opplevelser vil ta det for det er, og ikke som det vi vil ha det til å være. Det er faktisk mulig å få til en god samtale hvis du har lyst og gidder stoppe opp, og her kan bildende kunst bidra mye.

- Jeg har nok valgt meg en vei på ”den smale sti”, et non figurativt uttrykk som ikke nødvendigvis appellerer til kjærlighet ved første blikk, eller er ment som ”pynt” over sofaen. Klart nok er bildene også objekter til noens vegger, men intensjonen og forhåpentlig kommunikasjonen er viktigere.

Jeg har valgt ”den smale sti” ved å satse på et non figurativt uttrykk i bildene mine, forklarer Linda Oloey.

- Bakgrunnen er læren om perpeksjon, om hvordan vi, mennesker, forholder oss til omgivelsene våre basert på erfaring, arv og assosiasjonsmønstre. Vi tiltrekkes som oftest av alt hva vi har lært oss til å like. Det kjente, det gjenkjennbare. En biologisk ervervet mekanisme som skal beskytte oss mot potensielle farer i hverdagen. Det er fint. Men på det mellommenneskelige plan kan det bidra til å gjøre oss innskrenket, og spesielt i kombinasjon med god økonomi og stor grad av valgfrihet. Vi kan da ofte sette mennesker i ”bås”, velge dem bort fordi vi opplever visuelle annerledesheter vrient å få til å passe inn i ”dette” vi allerede liker fra før. Da kan det oppstå mobbing, utestenging og andre hastverksløsninger som ikke er bra, sier Linda Oloey Johannesen.

Linda har et nært forhold til Helgeland. Besteforeldrene var fra Solfjellsjøen. Dønna er fortsatt hennes barndoms ferieparadis, som hun besøker hver sommer.

Utstillingen i Jacobsenbrygga åpner allerede fredag 21. juni og varer til 12. juli. Den har åpent tirsdager og torsdag klokka 10-14 og 18-20, men med utvidet åpningstid under Galleria.

Tekst: Are Andersen


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.