Nyheter

Starter alltid på golvet

— Maleriene mine starter alltid på golvet. Da legger jeg på ei farge jeg liker, og så begynner ting å skje, smiler invitert kunstner til Galleria, Randi Rønning fra Sandnessjøen.

— Jeg bare må male, og oftest blir det mennesker! Ler Sandnessjø-kunstneren Randi Rønning. Foto: Håvard Eide

— Og ofte blir det figurative bilder. Jeg vil så gjerne prøve meg på mere halvabstrakte eller abstrakte bilder. Det er ikke så enkelt. Da blir det mennesker. Det blir nesten alltid mennesker, forteller Randi Rønning. Hun har tatt i mot oss i Matsti-veien i Sandnessjøen. Ute er det småkaldt, men vi går begge barbeinte. Det er da sommer!

Så plasserer hun seg sjøl i sofaen. Under to store egne bilder. På det ene er det ei kvinne, og to hunder. På det andre er det mere diffust. Men det er helt klart mennesker. Mellom oss et bord med kopper og kaffekanne. Og smågodt. Ei hel skål.

— Du må bare forsyne deg, byr vertinna.

— Her ble det da endelig blomster, sier Rønning og drar fram den fargerike blomsterprakten. Foto: Håvard Eide

Hunder og damer

— Hvorfor maler du alltid damer, var det en som spurte meg i Harstad nylig, starter Rønning.

— «Ke i all verden», maler jeg bare damer? Svarte jeg.

— Ja, kanskje gjør jeg det ... filosoferer dama som i voksen alder gjorde hobbyen til levebrød. Tok fire års kunstutdanning, og hoppet ut i det.

— Slik skjer når ungene er ute av «redet» og du skal realisere seg sjøl. Godt mannen min er i arbeid. Noen må jo betale, ler Rønning, og hiver seg rett ut i ei forklaring på bildet som vi har til høyre for kunstneren.

— Det er hundene til de to sønnene mine. En amerikansk bulldogg og en engelsk bulldogg. Den ene hunden er forresten død nå. De har gått igjen i flere av mine bilder.

Kanskje er det fordi jeg er så glad i dem, og i sønnene, spekulerer Rønning, før hun plutselig blir bekymret.

Galleri Nord-Norge

Randi Rønning stiller i skrivende stund ut omkring 20 bilder på Galleri Nord-Norge i Harstad. Utstillinga der startet 6. april og varte ut mai.

— Nå kom jeg plutselig til å tenke på om bildene derfra kommer ned tidsnok til at de kan bli med på Galleria! Kanskje har jeg ikke bilder jeg kan bruke i Mosjøen, ler Rønning, og tar seg en skikkelig ettertenksom slurk av kaffen.

— Nå forresten, jeg har da en del likevel, og noe er jeg da i gang med å male. Det ordner seg nok, konkluderer hun:

— Jeg skal ta meg en tur inn til Mosjøen en dag, for å se hvilke lokaler de tilbyr meg. For Galleria gleder jeg meg virkelig til. Jeg har vært der før, og vil alltid komme igjen. Og i år kommer jo dronninga!

Intuitivt

Randi Karin Rønning er født 1956, og maler i akryl på lerret. Hun maler intuitivt, ofte med flere bilder samtidig. Foruten maling og vann, bruker hun kull. Det kan være med på å stramme opp, eller skape kontraster. Inspirasjon henter hun fra omgivelsene rundt seg. Hverdagen på godt og vondt.

Tekst: Håvard Eide


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.