«Kunst uten Filter» 2022

Aleksander Nordaas

Forsjordbrygga 2. etasje

Aleksander L. Nordaas jobber som filmskaper, forfatter og fotograf i Mosjøen. I år spilles det både på kjente og nye strenger, med fotografier i vidt forskjellige tonearter!


Bjørg Snedsbøl

Kulturverkstedet 2. etasje

Bjørg Snedsbøl (f.1947) har vokst opp i Sandnessjøen, men har også bodd noen år i voksen alder på Østlandet. Hun er utdannet dekoratør fra København, utdanning fra Århus Kunstakademi og har vært elev hos kunstmaler Einar Granum i Oslo. Bjørg forteller en historie i hvert bilde og får fram forskjellige uttrykk og følelser. Teknikken er hovedsakelig akvarellmaling, men også olje, akryl og papirklipp. Hun har hatt en rekke utstillinger lokalt og har laget årtusenårsbildet for Alstahaug kommune.

Nå vil Bjørg vise fram sine arbeider etter mange års utvikling. Stilen har stadig endret seg til den den er i dag. Hun retter blikket mot individets indre og ytre liv. Bildene er preget av symbolikk. Nordlandsnaturen er en gjennomgående inspirasjon.


Edmund Petter Eriksen

Strandgata 30 (Stenslandbygget)

Edmund er enkemann, 82 år og far til tre unger. Han fant gleden i akrylmaling i godt voksen alder. Han er spesielt glad i sjø og hav, og enkelte av hans maleri bærer preg av dette. Maling er noe som gir han mye og har utviklet seg som kunstner med årene. Han slår gjerne av en prat med den som måtte ønske


Grete Velsvåg

Strandgata 24 (tidligere Loma)

Grete Velsvåg har de siste 20 årene utviklet sin kunst fra det å fotografere og bearbeide unike digitale bilder. Hun har jobbet med å bruke foto i samband med malte flater til kollasjer, som er en klipp- og-lim-teknikk. Denne teknikken har hun også tatt videre inn i noen sine malerier i akryl og olje. Bildene som Grete maler er inspirert av livet, opplevelser og drømmer. Hennes kunst er derfor veldig variert i sine uttrykk.

Velsvåg har tatt nettbasert kunstutdanning ved Milan art institutt i Amerika. I tillegg har hun tatt flere kurs og er ivrig følger av Utube sine tips- og lærevideoer. Inspirasjonen og arbeidsviljen er stor men atellieret er lite.

Derfor innbyr Grete til PLASSMANGELSALG på GALLERIA i år. Kun originaler.

Lone Vikedal

Strandgata 24 (tidligere Loma)

Lone er en jente på 15år fra Mosjøen. Hun begynte med tegning og maling for ca. 2år siden og har på kort tid utviklet store ferdigheter. Mange av hennes motiver er inspirert av den japanske tegnestilen anime, men mestrer også andre tegnestiler. Var med på galleria første gang i fjor


Lotte Linnea Johnsen Selnes

Forsjordbrygga 1. etasje

Lotte er en ung blivende kunstner fra Mo i Rana. Hennes talent blomstret frem mellom kakebaking og intensive male økter. Esoteriske symbol og intrikate fargespill preger hennes kunst. Et åndelig univers som kommer til uttrykk gjennom inspirerte motiv og bilder. Kanalisert frem gjennom en nyskapende og kreativ livsglede.


Manuela Katharina Hostettler

Strandgata 24 (tidligere Loma)

“Manuela Katharina er født og oppvokst i Sveits, men for over ti år siden ble hun forelsket i norsk kultur og landskap. Derfor flyttet hun i 2020 hit til Norge, og siden i fjor har hun bodd på Brækken i Mosjøen. Som barn oppdaget hun sin lidenskap for kreativt arbeid med å eksperimentere med forskjellige håndverk og fant mediet sitt senere gjennom lerret og maling. Hun har utdanning ved Atelierschule Zürich i Sveits, hvor hun fikk lært mye om kunst. Så langt ble maleriene hennes vist på to vellykkede separatutstillinger i kantonen Zurich, Sveits i 2017 «Compass» og 2021 «Walk». 

“Jeg har alltid hatt en fascinasjon for natur og dyreliv og henter mye inspirasjon fra det. Jeg maler intuitivt og finner meg selv hele tiden på jakt etter nye måter å innovere og legge til ekstra dybde til arbeidet mitt. I denne prosessen studerer jeg farger og former nøye og prøver samtidig å etablere en åpen dialog mellom dem”.


Marit K. Jacobsen

Strandgata 24 (tidligere Loma)

Marit K. Jacobsen 52 år bosatt i Krokstadelva utenfor Drammen. Hun vokste opp i Mosjøen, reiser ofte hjem på ferie. Hver sommer drar hun ut til hytta på Bærøyvågen. Her gir den nordnorske lufta, naturen og familien et sjelelig påfyll som tas med sørover. Hun har malt en del akryl og akvareller, men nå har leira overtatt hennes kunstneriske utfoldelse. Hun lager skåler, fat, blomstervase, men blitt mer fascinert av kvinnekroppens ulike former som du vil få se på årets utstilling. I år dukker det også frem noen menn som er heldig blant dame-torsoene. 

“Vi formes av livet, gode nok som vi er.  Ta steget frem i lyset.”.


Marit Skog

Mosjøen og Omegn Næringsselskap. Fearnleysgt.7. 2.etg. (Heis)

Marit Skog fra Mosjøen har jobbet som lærer på videregående skole i formgiving og drevet galleri i Mosjøen, men i de 23 siste årene har hun kun drevet som utøvende kunstner. Marit har hatt flere utsmykningsoppdrag, og deltatt på utstillinger i inn og utland. Hun har arbeidet med ulike uttrykk i både glasskunst og billedkunst, men for tiden er det fokus på maleri, -og fotobaserte bilder i nummererte opplag.


MK Roald

Sjøgata gjestehavn (Sjøgata 23E)

Foto: Finn Arne Mortensen

MK Roald ble bygget ved Nils Skandfers båtbyggeri i Kulstadsjøen i 1916. Båten ble solgt til Tysfjord og har vært aktivt i fiske helt frem til nå. Da merkesystemet for fiskebåter ble tatt i bruk i 1920 fikk MK Roald fiskerinummer N.1.TF og har hatt det samme nummeret i over 100 år. Skandferlaget MK Roald ble stiftet 09.02.2022 og har som formål: Å bevare MK Roald som et kulturminne i Vefsn samt å ta vare på og formidle kommunens båtbyggerhistorie

MK Roald serverer mat og drikke fra båten sin i festivaluka til og med byfesten. De benytter seg av uteområdet til Sjøgata 23, også kalt gamle “Nano”.


Monika Lenart

Strandgata 30 (Stenslandbygget)

Monika Lenart er født i Ungarn og er utdannet som sykepleier.  Interessen for å male startet da hun var rundt 18 år, men studier, jobb og familieliv gjorde at hun måtte prioritere annerledes. Penselen ble da satt til sides, men ble tatt fram igjen med stor glede etter 24 år. Dette blir andre utstilling for henne under Festspillene Helgeland og Galleria Kunstfestival etter en svært vellykket utstilling i fjor. Kunstneren har stor begeistring for å jobbe med farger og med forskjellige teknikker og motiver. Utstiller akryl malerier i forskjellige størrelsen. Hun har stor glede å lage natur, abstrakte og figurative bilder. 


Morten Eriksen

Strandgata 30 (Stenslandbygget)

For Morten Eriksen ble foto en lidenskap for 12 år siden. Han har en enorm glede av dette, og mange gode opplevelser med kameraet. Sin interesse for foto har resultert i at han har solgt mange bilder fra Mosjøen og tar alle slags foto-oppdrag. Hvert år gir han ut Mosjøkalenderen som har blitt veldig populær. Kom gjerne innom for å slå av en prat og se på hva Morten stiller ut. Dere er hjertelig velkomne!


Mosjøen Kameraklubb

Strandgata 24 (Tidligere Loma)

MKK er en blanding av amatører og viderekommende fotointeresserte som utvikler sin hobby sammen. Medlemmene i klubben har litt forskjellige interesser, noen liker å fotografere mennesker, dyr og fugler, mens andre trives best med å ta bilder av natur og naturfenomener. Vi har klubblokale i Jonas Lies gt. 11, og der har vi også et lite studio som medlemmene disponerer gratis.


Randi Berntsen

Kulturverkstedet 2. etasje (Jacobsensalen)

Randi Berntsen er født og oppvokst på Værøy i Lofoten. Hun bor sammen med Thoralf Johnsen, og jobber som privat logoped i Vesterålen. Fritiden hennes går til akvarellmaling, grafikk, søm og maskinstrikk. Motivene i bildene hennes bærer preg av nordnorsk kystkultur, gamle hus og fargestemninger i vær og natur. Hun har undervist i kunst og håndverk i skolen i mange år, har kunst og håndverk 1 og 2, kreativ maskinstrikk, samt design og søm. Har også flere akvarellkurs med ulike kunstnere.


Roger Mørk «Dark» Hagen

Vikbrygga

«Mixed Paintings 3.0»

«Mosjøgutt (f.1969) med bestått brevkurs i tegning fra 1989 som relevant utdanning. Begynte litt tilfeldig å male høsten 2019, og debuterte med utstillingen «Mixed Paintings 1.0» på Galleria 2020. Var med på Galleria i fjor også, da med utstillingen «Mixed Paintings 2.0». Temaene i mine malerier dukker vanligvis litt sånn plutselig opp – det kan være barndomsminner, nyhetssaker, pussige sammenhenger, samt betraktninger av stort og smått i verden. Inspirasjon til uttrykksform henter jeg i stor grad fra Andy Warhols naivistiske pop art-stil og Banksys street art-univers. «Less is more» er vel egentlig mitt motto med tanke på uttrykk og teknikk. Maler med akryl på lerret.

Utstillingen i 2022 har fått navnet «Mixed Paintings 3.0», et sammensurium av ulike temaer og fortsatt ingen tydelig rød tråd. Eksempler fra årets utstilling er portrett av Kåre Willoch, stavbrekket til Oddvar Brå, småkvass Putin-kritikk, en versjon av de tre vise menn, videreutviklede malerier av andre kunstnere og en del mer.».


Sabrina Skogsaas Larssen

Strandgata 24 (Tidligere Loma)

Sabrina er 18år og født og oppvokst i Mosjøen. Interessen for form og farge har hun hatt siden tidlig barndom. Motivene på bildene er inspirert fra både andre kunstneres arbeid, egne opplevelser og ønske om å fremme følelser. Bildene er både portretter, landskap, dyr og gjenstander. Sabrina har ved flere anledninger malt på vegger i forskjellige rom på offentlige kontor.

Sabrina har tidligere deltatt 3 ganger på Galleria og var en av de heldige som fikk hilse på Dronningen da hun var i Mosjøen. Hun har også høsten 2020 hatt utstilling på Kulturverkstedet i Mosjøen. Hun er helt selvlært. Liker å prøve nye metoder, teknikker og uttrykksformer. Sabrina er å finne på sosiale media, Facebook og Instagram under Nordic_arts_by_Sabrina samt nettsiden nordicart-sabrina.no.


Stig Einar Edvardsen

Gilles

“Det som kanskje kjennetegner min kunst er endring, gjerne i store formater. Jeg unngår å gjøre det samme, både i det jeg selv gjør og etter beste evne; ikke likt det noen andre har gjort. Jeg jobber og planlegger det meste digitalt, noen ganger er det digitale med helt inn i sluttresultatet og andre ganger blir alt helt analogt. I år må jeg innrømme at det digitale nok blir «synlig i refleksjonene» Årets utstilling Støv, er et abstrakt forsøk, med bilder og ord, å få tilskueren vekk fra nuet og tenke seg lenger bak eller frem i sitt liv og sin virkelighet. 

Jeg prøver igjen å finne den emosjonelle strengen hos tilskueren, pirke i følelser og lokke frem sinne, sorg, forundring og kanskje forbauselse. Nye teknikker og metoder finner jeg veldig fascinerende og jeg prøver til stadighet ut forskjellige løsninger med vekslende hell. Også i år er det igjen nye metoder som utprøves og nytt av året er at jeg faktisk har noe til salgs.

Galleria Kunstfestival er min topp på året så min Nyttårsaften feires på Byfesten!”.


Kirsti Stokland

Galleri Stokland

Kirsti Stokland jobber hovedsakelig digitalt og bruker egne fotografi som grunnlag for sine fargerike bilder. Disse presenteres som trykk, ferdig innrammet eller i ulike materialer, bla aluminium og akustikk.

Det sjarmerende huset i Sjøgata er fylt med fargeglad kreativitet og inneholder også lokalt handverk innen strikk, tekstil og keramikk.


Svein Erik Larsen

Kulturverkstedet 2. etasje (Grårommet)

Svein Erik Larsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hans verk består av grafikk og treskulpturer. Motivene i kunsten består av landskaper og menneskefigurer. 

Hans grafiske bilder er trykket for hånd i grafikkverkstedet. Bildene males eller etses i en metallplate og trykkes i en grafikkpresse. Dette er et gammelt grafisk håndverk som holder på å forsvinne i den moderne digitale verden. Derfor synes han det er viktig å opprettholde denne teknikken og håndverket.

Han prøver å formidle det poetiske i landskapsmotivene som ofte er et enslig hus i et storslått landskap. Også menneskekroppen fascinerer han. I den finner han alle de utfordringene en kunstner trenger: Rom, overflate, lys, skygge, kontur, bevegelse og form.


Stig-Ove Sivertsen og Henrik Sivertsen

Galleri SOS

Galleri SOS er et kombinert galleri og rammeverksted som ligger midt i Sjøgato, på torget i Mosjøen.

I eget galleri stiller Stig-Ove Sivertsen ut originale malerier og trykk. Henrik Sivertsen presenterer også en rekke nye akvareller til festivalen. I galleributikken finner du også genuint håndverk og kvalitetsprodukter i tidløs design for både hus, hage og kropp.


Tegne og maleklubben Paletten

Skjervgata 4a

Paletten tegne- og maleklubb er en forening for alle som er interessert i tegning og maling i Mosjøen. De praktiserer forskjellige teknikker som olje-, akvarell-, og akrylmaling, kullstift-, blyant- og tusjtegning. De har vært med på Galleria Kunsfestival mange ganger før, og ellers holder vi til i Forsjordbrygga hvor vi møtes hver lørdag for å tegne og male. Alle er velkomne til å besøke oss eller bli med.


Tina Kathrine Johnsen

Forsjordbrygga 1. etasje

Tinas kunstneriske eventyr startet i Mo i Rana hennes hjemby. Derfra har hun latt få ting stå i veien for hennes kunstneriske oppdagelsesferd sammen med sin samboer. 

Hennes estetiske talent kom tidlig til uttrykk gjennom fotografi og billedkunst. Uredd og ekspansiv—fylt med subtil mening. Grensesprengende med en sympatisk ånd.


Tom Kedar Holmen

Forsjordbrygga 1. etasje

Tom Kedar Holmen er født og oppvokst i Mosjøen, og har drevet med kunst i flere år gjennom tegneserier, billedkunst og tegning. Etter noen år utenbys som student, endte kunstneren til slutt opp i Rana der han trives med kjæresten sin. Gjennom kunsten sin utforsker Holmen skjæringspunktet mellom det abstrakte og figurative. Menneskelige former i forskjellig grad av oppløsning. Oppkuttet og abstrahert, sitrende med veske, og bevissthetens møte med virkeligheten.


Tove Heggø

Sjøgata 25e

Tove Heggø som inntil nylig drev Galleri 2v i Sjøgata, stiller i år ut foto og malerier i en temautstilling hun kaller «Hva havet fortalte». Dette finner sted i et spennende rom der de fram til 1970-tallet plasserte grisene I Sjøgato. Du finner utstillingen på adressen Sjøgata 25e. Velkommen!


Viktor Furnes

Ole Oktoberbrygga 1. etasje

Viktor Furnes er en pensjonert lærer som er født og oppvokst i Bindal, men bor nå i Trondheim. Bildene hans er for det meste pastell- og akrylbilder, men kunstneren kombinerer ofte disse to teknikkene ved hjelp av digital grafikk, I tillegg tilføyer han også fotograferte motiv i bildene. Gjennom bildene hans prøver han å uttrykke det vakre og det gåtefulle man kan se og oppleve i naturen – og likedan i menneskene som omgir oss.


Åshild Nordås // Wenche Brennbakk

Strandgata 24 (Stenslandbygget)

Åshild Nordås har laget glasskulpturer og dekorative produkter siden år 2000. Hun har en bred miks av stiler og produkter innen glassfusing. Hun eksperimenterer stadig med nye teknikker. Inspirasjonen får hun fra gjenbruk, og kombinerer gjerne gammelt treverk som vindusrammer, og rekved med kunstglass.